Pages Menu

Categories Menu
Wszystko mija po czasie!
Nie wszystko jest dla wszystkich
Pewne leki, przyprawy są nieodpowiednie dla niektórych osób. Zanim zaczniemy stosować coś nieznajomego, warto się upewnić, czy będzie to bezpieczne. Oczywiście,
BCAA 1000 XXL. BCAA i GLUTAMINE Xplode - co to jest i które warto wybrać?
BCAA 1000 XXL to preparat zawierający wolne, rozgałęzione aminokwasy. Odpowiedzialne są one za przyrost siły i masy mięśniowej, oaz wspierają redukcję
Występowanie niedoborów
Anemia wynikająca z niedoboru żelaza to coraz częściej spotykane schorzenie, dotykające osób w każdej sytuacji życiowej. Stresująca praca, spożywanie posiłków w biegu, czy jadłospis ubogi w odzywcze
Patison - przepisy
Patison - co to takiego
Patison jest warzywem dość rzadko spotykanym do tej pory w Polskiej kuchni, mało popularnym. Jest on jednak przepysznym warzywem sezonowym, a jego popularność zdaje się rosnąć,
Universal Nutrition Animal Pak - dobry wybór?
Universal Nutrition Animal Pak to produkt przygotowany specjalnie dla sportowców. Przyjmowany może być przez zaawansowanych sportowców, ale także przez osoby trenujące rekreacyjnie,
Creatine micronized powder, ClenBurexin - który wybrać?
Creatine Micronized Powder jest to niemiecki suplement kreatynowy, wysokiej jakości. W jej skład wchodzi CreaPure Creatine, czyli jedyna forma kretyny przetestowanej
Skuteczne modelowanie sylwetki - jak to zrobić? Redukcja masy w Warszawie
Modelowanie sylwetki nie jest łatwym zadaniem, na pewno wymaga przede wszystkim bardzo dokładnego przestrzegania odpowiedniej diety. W celu poprawienia

Posted by on kwi 1, 2021 in Dieta i suplementy |

Patison – przepisy

Patison – przepisy

Patison – co to takiego

Patison jest warzywem dość rzadko spotykanym do tej pory w Polskiej kuchni, mało popularnym. Jest on jednak przepysznym warzywem sezonowym, a jego popularność zdaje się rosnąć, głównie dzięki temu, że jest on bardzo mało kaloryczny, a zawiera za to wiele witamin i innych wartości odżywczych. Patison należy do dyniowatych – możemy go postawić obok dyni lub cukinii. Pochodzą one z Ameryki Północnej. Jeśli zaś chodzi o wykorzystanie patisonów, młode kilkudniowe warzywa są idealnym składnikiem do sałatek. Dzięki temu, że posiadają one jeszcze miękką i cienką skórkę, warzywa te wystarczy pociąć i dodać do potrawy. Idealnie warzywo to sprawdza się w potrawkach – duszone, a także jako składnik zup. Czy też zamiennik cukinii – na przykład jako dodatek do lecza. Bardziej egzotyczną wersją przyrządzenia patisona jest zrobienie nadziewanych warzyw. W miejsce wydrążonego miąższu wkładamy mięsny lub grzybowy farsz. Jest to danie, któremu naprawdę nie sposób się oprzeć.

Potrawa z patisona

Jeśli chodzi o bardziej popularną potrawę z Patisona w Polsce z pewnością jest to ich wersja marynowana. Tutaj możemy wykorzystać do przygotowania przetworów starsze okazy, jednak wcześniej musimy je odpowiednio oczyścić. Z pewnością musimy pozbyć się twardej skórki, wydrążyć i pokroić miąższ. Marynowane patisony jest to jeden z przysmaków, których tej zimy nie powinno zabraknąć w naszej spiżarni. Do zrobienia przetworów oprócz patisonów potrzebne będą; woda, ocet, sól, gorczyca, czosnek, cukier, liście laurowe, a także kilka ziarenek pieprzu oraz ziela angielskiego. Przygotowując marynowane patisony najpierw powinniśmy zająć się dokładnym umyciem warzyw. Następnie stworzoną ze składników mieszaninę gotować aż do wrzenia. Tak stworzoną zalewą zalewamy wcześniej przygotowane patisony w słoikach. Po szczelnym zakręceniu musimy zająć się pasteryzacją. Oznacza to, że przez następne 20 minut słoiki trzymamy w garnku do 3/4 zalanym wodą. Zrobienie marynowanych patisonów nie jest trudne, a możemy w ten sposób wzbogacić dietę o zdrową przekąskę.