Patison – co to takiego
Patison jest warzywem dość rzadko spotykanym do tej pory w Polskiej kuchni, mało popularnym. Jest on jednak przepysznym warzywem sezonowym, a jego popularność zdaje się rosnąć, głównie dzięki temu, że jest on bardzo mało kaloryczny, a zawiera za to wiele witamin i innych wartości odżywczych. Patison należy do dyniowatych – możemy go postawić obok dyni lub cukinii. Pochodzą one z Ameryki Północnej. Jeśli zaś chodzi o wykorzystanie patisonów, młode kilkudniowe warzywa są idealnym składnikiem do sałatek. Dzięki temu, że posiadają one jeszcze miękką i cienką skórkę, warzywa te wystarczy pociąć i dodać do potrawy. Idealnie warzywo to sprawdza się w potrawkach – duszone, a także jako składnik zup. Czy też zamiennik cukinii – na przykład jako dodatek do lecza. Bardziej egzotyczną wersją przyrządzenia patisona jest zrobienie nadziewanych warzyw. W miejsce wydrążonego miąższu wkładamy mięsny lub grzybowy farsz. Jest to danie, któremu naprawdę nie sposób się oprzeć.
Potrawa z patisona
Jeśli chodzi o bardziej popularną potrawę z Patisona w Polsce z pewnością jest to ich wersja marynowana. Tutaj możemy wykorzystać do przygotowania przetworów starsze okazy, jednak wcześniej musimy je odpowiednio oczyścić. Z pewnością musimy pozbyć się twardej skórki, wydrążyć i pokroić miąższ. Marynowane patisony jest to jeden z przysmaków, których tej zimy nie powinno zabraknąć w naszej spiżarni. Do zrobienia przetworów oprócz patisonów potrzebne będą; woda, ocet, sól, gorczyca, czosnek, cukier, liście laurowe, a także kilka ziarenek pieprzu oraz ziela angielskiego. Przygotowując marynowane patisony najpierw powinniśmy zająć się dokładnym umyciem warzyw. Następnie stworzoną ze składników mieszaninę gotować aż do wrzenia. Tak stworzoną zalewą zalewamy wcześniej przygotowane patisony w słoikach. Po szczelnym zakręceniu musimy zająć się pasteryzacją. Oznacza to, że przez następne 20 minut słoiki trzymamy w garnku do 3/4 zalanym wodą. Zrobienie marynowanych patisonów nie jest trudne, a możemy w ten sposób wzbogacić dietę o zdrową przekąskę.
Najnowsze komentarze