Kotlety mielone to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Jest serwowane w każdym domu. Jednak można je troszku zmodyfikować i uzyskać zdrowsze i zarazem pyszne danie – tzw. kotlety pieczone. Możemy je serwować same lub jako składnik pełnego dania. Ze względu iż nie smażymy je na głębokim tłuszczu posiadają bardzo dużo zwolenników.
Oto przepisy na smaczne kotleciki pieczone, można je oczywiście modyfikować pod swój gust smakowy. To jakich składników użyjemy zależy tylko od nas.
kotleciki ostro – kwaśne
Składniki:
• ½ kg mięsa mielonego
• 1 mała papryczka chili
• 4 ogórki kiszone
• 2 małe jajka
• 2 łyżki mąki
• Sól/pieprz
• 2 ząbki czosnku
• Pęczek pietruszki zielonej
• 4 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
Mięso mielone dajemy do miski. Następnie przeciskamy do niego czosnek przez praskę. Papryczkę chili kroimy bardzo drobno i dodajemy do mięsa ( bez pestek). Ogórki kiszone kroimy w kosteczkę, odciskamy z nadmiaru wody i także dodajemy. Wbijamy jajka. Dodajemy bułkę tartą i mąkę. Pietruszkę płuczemy, osuszamy i siekamy drobno, następnie wrzucamy do miski z reszta składników. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na blachę z piekarnika kładziemy papier do pieczenia. Następnie formujemy kotleciki i układamy je obok siebie. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 40 minut. Smacznego.
kolorowe kotleciki
Składniki:
• ½ kilograma mięsa mielonego ( wieprzowo – drobiowe)
• 2 małe jajka
• 4 łyżki kukurydzy
• 4 łyżki groszku zielonego
• ½ czerwonej papryki
• ½ zielonej papryki
• 3 ząbki czosnku
• 1 marchewka
• 1 pietruszka
• Sól / pieprz
• Pęczek koperku
• 3 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
Mięso dajemy do miski i tak będziemy dodawać kolejno resztę składników. Wbijamy dwa jajka. Dosypujemy kukurydzę i groszek. Kroimy w drobną kostkę paprykę ( zieloną i czerwoną) i również dodajemy. Czosnek przeciskamy do mięsa przez praskę. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i także wkładamy do miski. Koperek siekamy drobno i dodajemy do powstałej masy. Wsypujemy bułkę tartą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, aż powstanie w miarę spójna masa. Przygotowujemy blachę do pieczenia i ścielimy ją papierem. Następnie formujemy kotlety i układamy na blaszce trochę je spłaszczając. Pieczemy w 180 stopniach przez około 35- 45 minut. Smacznego.
Najnowsze komentarze