Pages Menu
 

Categories Menu
Fa napalm shot czy Fa xtreme 3r?
Fa Napalm Shot to suplement określany silnym zastrzykiem energii. Jest to silnie pobudzający preparat do wypicia tuż przed treningiem. Polecany głównie osobom prowadzący aktywny tryb życia,
BCAA 1000 XXL. BCAA i GLUTAMINE Xplode - co to jest i które warto wybrać?
BCAA 1000 XXL to preparat zawierający wolne, rozgałęzione aminokwasy. Odpowiedzialne są one za przyrost siły i masy mięśniowej, oaz wspierają redukcję
Suplementy Bsn - sklep z suplementami Wrocław
BSN (Engineered Supplements and Nutrition) to firma, która stała się światowym liderem na rynku żywności sportowców. W ciągu ostatnich kilku lat firma, jak i jej produkty
Nadwaga wśród młodzieży
Nadwaga to problem, który niestety dotyka coraz większej grupy osób. Problemem jest także nadwaga wśród dzieci i młodzieży. Niestety otyłe dzieci zmieniają się później w otyłych dorosłych, którzy
Jakie ćwiczenia wybrać? Ćwiczenia wzmacniając, na kondycję i odchudzające - Poznań
Istnieje bardzo wiele różnych metod i technik, które można zastosować w czasie treningu. Przy wyborze rodzaju ćwiczeń warto przede wszystkim
Skuteczne odżywki dla sportowców - l-arginina, batony białkowe
Intensywne treningi wymagają również odpowiedniej diety. W czasie wyczerpujących ćwiczeń organizm potrzebuje znacznie więcej składników pokarmowych, które
Jak zwiększyć masę mięśniową? Odżywki, dieta, białko na zwiększenie masy mięśniowej
Szybki przyrost masy mięśniowej to cel wielu osób, które systematycznie trenują. Uzyskanie odpowiednich efektów w krótkim czasie wymaga

Posted by on kw. 1, 2021 in Dieta i suplementy |

Patison – przepisy

Patison – przepisy

Patison – co to takiego

Patison jest warzywem dość rzadko spotykanym do tej pory w Polskiej kuchni, mało popularnym. Jest on jednak przepysznym warzywem sezonowym, a jego popularność zdaje się rosnąć, głównie dzięki temu, że jest on bardzo mało kaloryczny, a zawiera za to wiele witamin i innych wartości odżywczych. Patison należy do dyniowatych – możemy go postawić obok dyni lub cukinii. Pochodzą one z Ameryki Północnej. Jeśli zaś chodzi o wykorzystanie patisonów, młode kilkudniowe warzywa są idealnym składnikiem do sałatek. Dzięki temu, że posiadają one jeszcze miękką i cienką skórkę, warzywa te wystarczy pociąć i dodać do potrawy. Idealnie warzywo to sprawdza się w potrawkach – duszone, a także jako składnik zup. Czy też zamiennik cukinii – na przykład jako dodatek do lecza. Bardziej egzotyczną wersją przyrządzenia patisona jest zrobienie nadziewanych warzyw. W miejsce wydrążonego miąższu wkładamy mięsny lub grzybowy farsz. Jest to danie, któremu naprawdę nie sposób się oprzeć.

Potrawa z patisona

Jeśli chodzi o bardziej popularną potrawę z Patisona w Polsce z pewnością jest to ich wersja marynowana. Tutaj możemy wykorzystać do przygotowania przetworów starsze okazy, jednak wcześniej musimy je odpowiednio oczyścić. Z pewnością musimy pozbyć się twardej skórki, wydrążyć i pokroić miąższ. Marynowane patisony jest to jeden z przysmaków, których tej zimy nie powinno zabraknąć w naszej spiżarni. Do zrobienia przetworów oprócz patisonów potrzebne będą; woda, ocet, sól, gorczyca, czosnek, cukier, liście laurowe, a także kilka ziarenek pieprzu oraz ziela angielskiego. Przygotowując marynowane patisony najpierw powinniśmy zająć się dokładnym umyciem warzyw. Następnie stworzoną ze składników mieszaninę gotować aż do wrzenia. Tak stworzoną zalewą zalewamy wcześniej przygotowane patisony w słoikach. Po szczelnym zakręceniu musimy zająć się pasteryzacją. Oznacza to, że przez następne 20 minut słoiki trzymamy w garnku do 3/4 zalanym wodą. Zrobienie marynowanych patisonów nie jest trudne, a możemy w ten sposób wzbogacić dietę o zdrową przekąskę.